Kategorie

Konto

Koszyk

Jaki kieliszek do jakiego alkoholu? Zobacz najważniejsze zasady!

Opublikowano: kwi 02,2021 11:12

Jaki kieliszek do jakiego alkoholu? Zobacz najważniejsze zasady!

Z jakiego szkła najlepiej pić wódkę, wino czy szampana? Takie pytanie zadaje sobie wiele osób organizujących nie tylko duże przyjęcia, ale także kameralne spotkania rodzinne czy w gronie znajomych. Podpowiadamy, jaki kieliszek należy wybrać do jakiego alkoholu.

 

Jak dbać o kieliszki?

Nim zdradzimy zasady odpowiedniego doboru kieliszków, najpierw kilka praktycznych wskazówek, jak o nie zadbać. Dobre szkło powinno posiadać nie tylko odpowiedni kształt, ale też doskonały wygląd. Kluczem jest oczywiście dokładne mycie. Lepiej też nie korzystać z pomocy zmywarki, która z czasem może spowodować matowienie kieliszków. Mokre szkło powinno zostać jak najszybciej wysuszone i wytarte miękką szmatką. Najlepszym miejscem do przechowywania kieliszków jest półka w szafce, warto je też układać czaszą do dołu, by uniemożliwić gromadzenie się kurzu.

Nie wiesz, jakie kieliszki wybrać? Zobacz nasze wskazówki!

Jeśli już udało się wypucować kieliszki, możemy odpowiedzieć na pytanie, jakie kieliszki dobrać do konkretnego alkoholu?

Kieliszki do wódki

Do wódek czystych lub smakowych stosować można dwa typy szkła. W obu przypadkach będą to kieliszki o małej pojemności, ok. 25-60 ml, z niewielką nóżką lub bez niej. Co ważne, do pierwszych z nich możemy nalać każdy rodzaj wódki, z kolei kieliszki bez nóżki przeznaczone są tylko do wódki czystej – koniecznie zmrożonej i nalanej na 2-3 mm od krawędzi! Warto też pamiętać, że kieliszki do wódki trzyma się za stopkę lub dno, by jej nie ogrzewać.

Kieliszki do szampana

Szkło do szampana lub win musujących musi z kolei posiadać przede wszystkim smukłą czaszę o pojemności ok. 200 ml ze zwężeniem u góry, która pozwala na długie ulatywanie bąbelków. Z założenia umieszczona jest ona na wysokiej nóżce, za którą też należy trzymać wypełniony do ok. ¾ kieliszek do szampana

Kieliszki do czerwonego wina

Dość charakterystycznym rodzajem szkła są kieliszki do czerwonego wina. Posiadają one dużą, mieszczącą nawet 600 ml i pękatą czaszę z cienkiego szkła oraz dość krótką nóżkę. Szkło tego typu powinno napełniać się w około 2/3, a trzyma się je w zależności od upodobań.

Kieliszki do białego wina

Zdecydowanie mniej wyraziste są kieliszki do białego wina, wyróżniają się mniejszą i bardziej smukłą czy nawet rozszerzającą się czaszą oraz dłuższą nóżką. Jako że wina białe na ogół pija się schłodzone, szkła do nich nie powinno się trzymać za czaszę.

Kieliszki do Martini

Zdecydowanie najbardziej charakterystyczne są jednak kieliszki do Martini. Posiadają bardzo mocno rozszerzającą się czaszę, na ogół w kształcie odwróconego trójkąta. Nalewając Martini do kieliszka, warto pamiętać, by nie przesadzić – gdzieś bowiem musi znaleźć się miejsce na oliwki!

Kieliszki do koniaku lub brandy

Kieliszki do koniaku lub brandy – zwane też po prostu koniakówkami – trudno pomylić z innymi. Wyróżniają się niewielką pojemnością (około 200-250 ml), pękatą i zwężającą się czaszą oraz krótką nóżką. Co ważne, napełnia się je w niewielkiej części, by, trzymając za czaszkę, powoli ogrzewać alkohol dłonią, co pozwala na uzyskanie pełni smaku i zapachu.

Na co jeszcze zwrócić uwagę, dobierając kieliszki do trunków?

Kończąc temat doboru kieliszków do alkoholi warto powiedzieć o kilku kwestiach. Pierwszą jest wybór materiału. Oczywiście najpopularniejsze i najtańsze będzie zwykłe szkło, które zresztą z punktu widzenia użytkowego jest całkowicie wystarczające.

Jeśli jednak chcemy zrobić wrażenie na gościach, zainwestuj w kieliszki ze szkła dymionego czy kryształu. Drugą ważną kwestią związaną z zakupem szkła do alkoholi jest kwestia jakości. Niestety, najtańsze produkty często mogą posiadać różnego typu skazy lub też ich nóżki będą bardzo cienkie i kruche. Dlatego lepiej kupować kieliszki co najmniej ze średniej półki cenowej, których jakość będzie zdecydowanie wyższa – dzięki czemu będą nam służyć przez wiele lat!