Kategorie

Konto

Koszyk

Jakie noże kuchenne – wybierzemy z tobą!

Opublikowano: kwi 02,2021 11:12

Jakie noże kuchenne – wybierzemy z tobą!

Obowiązkowym elementem wyposażenia każdej dobrze urządzonej kuchni są odpowiednie noże kuchenne. Prawidłowo dobrany zestaw noży kuchennych pozwala na czerpanie prawdziwej przyjemności z przygotowywania potraw. Najlepsze noże kuchenne to takie, dzięki którym sprawnie i wygodnie przygotujesz pyszny posiłek dla twoich najbliższych.

Noże kuchenne – jak wybrać?

Zapewne nieraz zastanawiałeś się, jak wybrać najlepszy zestaw noży. Innego rodzaju ostrza potrzebujesz do krojenia mięsa, innego do owoców i warzyw, innego do pieczywa, a jeszcze innego do serów. Dlatego też warto zdecydować się na profesjonalne komplety noży kuchennych.

Wybierając noże kuchenne, należy wziąć pod uwagę trzy kluczowe parametry: twardość ostrza, ostrość oraz wygodę użytkowania i przechowywania. Jeśli chodzi o ostatni aspekt, doskonałym pomysłem będą noże kuchenne w stojaku. Odpowiednio dobrane noże kuchenne w stojaku stanowią niewątpliwą ozdobę każdej kuchni i są bardzo praktycznym rozwiązaniem.

Jakie noże kuchenne kupić?

Nie wiesz, jakie noże powinieneś mieć w swojej kuchni? Przede wszystkim pamiętaj, by były to produkty dobrej jakości. Rodzajów noży kuchennych jest naprawdę sporo, jednak w kuchni najczęściej używamy kilku podstawowych typów noży.

Decydując się na noże kuchenne profesjonalne, warto wybrać zestaw składający się z następujących elementów:

nóż szefa kuchni (duży, bardzo szeroki nóż służący do wykonywania podstawowych czynności w kuchni),

nóż do obierania (mały nóż z ostrzem długości około 5-7 cm, z lekko wykrzywioną końcówką ułatwiającą obieranie owoców i warzyw),

nóż do pieczywa (ma długie i wąskie ostrze o ząbkowanym zakończeniu),

nóż do filetowania (bardzo wąski nóż o długości około 15 cm, ze spiczastym zakończeniem),

nóż do sera (ostrze posiada otwory i drobne ząbki, dzięki którym mogą się do niego przykleić plasterki sera).

Poszukując najlepszych noży kuchennych, duży nacisk należy położyć na materiał, z którego są wykonane. Najostrzejsze noże kuchenne powstają metodą wykuwania. Najtrwalszym i najdroższym materiałem na noże kuchenne jest stal damasceńska. Do wyboru mamy noże kuchenne ze stali węglowej (bardzo twarde, lecz nieodporne na korozję) lub noże kuchenne ze stali nierdzewnej (bardzo wytrzymałe i odporne na działanie korozji). Noże kuchenne stalowe wymagają ostrzenia za pomocą specjalnej ostrzałki ze stali nierdzewnej. Odpowiednio pielęgnowane, posłużą nam przez lata.

Innym ciekawym rodzajem noży profesjonalnych są noże kuchenne ceramiczne lub tytanowe. Obydwa typy noży charakteryzują się wysoką odpornością na ścieranie, dużą wytrzymałością oraz lekkością.

Oryginalnym elementem wyposażenia domu są japońskie noże kuchenne. Profesjonalne noże kuchenne japońskie są wykonywane specjalnymi metodami: „honyaki” (noże są wykuwane przy użyciu tylko jednego materiału, najczęściej stali) oraz „kasumi” (do kucia używa się dwóch materiałów: żelaza i stali). Noże japońskie są niezwykle trwałe i wytrzymałe.

Nie wiesz, gdzie kupić noże i inne przybory kuchenne? Najwygodniej będzie skorzystać z oferty sklepów internetowych.

Jak ostrzyć noże kuchenne?

Odpowiednio dobrane noże kuchenne mają bezpośredni wpływ na szybkość przyrządzania potraw – dlatego powinny być dobrze naostrzone. Ostrzenie noży kuchennych powinno być powtarzane co jakiś czas. Pamiętaj – im twardszy materiał, z którego wykonano nóż, tym dłużej pozostanie on ostry. Zastanawiasz się, czym najlepiej ostrzyć noże kuchenne? Najostrzejsze noże kuchenne to te z twardych tworzyw – takie zestawy noży kuchennych należy ostrzyć za pomocą specjalnej ostrzałki ze stali. Najlepiej zaopatrzyć się w profesjonalną ostrzałkę ze stali nierdzewnej. Pod żadnym pozorem nie należy ostrzyć noży kuchennych kamienną osełką lub osełkami automatycznymi.